Tjener
- Nykøbing
- Nakskov
At være der uden egentlig at blive lagt mærke til. Det er kunsten, når man er tjener. At vide alt om et menukort, men kunne dosere den viden, så det passer til, hvad kunden egentlig har lyst til at vide. Tjenerfaget handler både om at læse andre mennesker, servere for dem og kende produktet til bund – både mad, vin og sammensætningen af de to. Det er dig, gæsterne møder, når de træder ind i restauranten, og det er dig, som har sørget for, at omgivelserne også er imødekommende.
På CELF får du naturligvis viden om det du serverer og om, hvad der kendetegner en god servering.
En tjeneruddannelse vil passe den, der:
- er optaget af god service
- vil gøre det godt som vært
- har interesse for mad og vin
Opbygning
Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af, om du kommer direkte fra grundskolen), samt et hovedforløb, der veksler mellem oplæringsperioder på en arbejdsplads, og skoleforløb.
Mere om uddannelsen
Grundfag
- Dansk F/E/D
Valgfag:
- Matematik F/E/D
Erhvervsfag på fagretning:
- Arbejdspladskultur
- Lærepladssøgning
- Samfund og sundhed
- Arbejdsplanlægning og samarbejde
- Faglig dokumentation
- Faglig kommunikation
- Innovation
- Metodelære
Fag:
- Dansk E
- Naturfag E
- Uddannelsesspecifikke fag
Endvidere bliver du på grundforløbet undervist i følgende certifikater:
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
- Elementær brandbekæmpelse
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøverne afholdes i juni/juli og i december/januar op til skolestart.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene:
- Dansk E
- Naturfag E
- Uddannelsesspecifikke fag
Du skal desuden have bestået følgende certifikater:
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
- Elementær brandbekæmpelse
Tjenere arbejder typisk i restauranter og på kroer samt ved større arrangementer og fester. Restaurationsbranchen er en levende branche, med ret stor gennemstrømning af personale og generelt gode beskæftigelsesmuligheder. Du har bl.a. mulighed for at videreuddanne dig til serviceøkonom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.
- Gastronom og receptionistuddannelsen
Startdatoer
11. august 2025
20. januar 2026
Hovedområde
Fødevarer, jordbrug og oplevelser
Fagretninger
Fødevarer
Mulige specialer
Konference og selskabstjener, Tjener
Varighed
Fra 3 år og 10 mdr. – 4 år
Grundforløb/hovedforløb
Du kan tage grundforløbet på CELF
Adgangskrav
9./10. klasse (karakteren 02 i dansk og matematik)
Økonomi
SU og elevløn
Skoleoplæring
Der er ikke mulighed for at komme i skoleoplæring på tjeneruddannelsen på CELF.
EUX
Du kan læse uddannelsen som eux-forløb på grundforløbet. Hovedforløbet skal tages på en anden skole.
Bliv kontaktet
Udfyld formularen og du vil blive ringet op af en vejleder hurtigst muligt.