Gastronom (kok)
- Nykøbing
- Nakskov
Har du sans for god smag og helt styr på umami? Hvis ikke, så får du det, når du træder ind i de topmoderne undervisningskøkkener på CELF. Under uddannelsen til gastronom/kok lærer du både om den gode smag og de mange variationer, den kommer i. Du bliver velbevandret i det dansk-franske køkken, men lærer også om andre sider af faget – for eksempel gæstebetjening og kommunikation. Det ligger CELF på sinde at lave et studiemiljø med studierelevante aktiviteter, der styrker netværket mellem eleverne, for eksempel ved at tage på studieture, invitere gæstekokke ind og benytte os af de mange gastronomiske initiativer og råvarer, vi har på sydhavsøerne.
Vores ambition er, at eleverne bliver blandt de bedste i deres fag, og at de udover den obligatoriske undervisning i køkkenet har mulighed for at forbedre sig ved hjælp af vores online træning af dem.
Et grundforløb som gastronom er direkte adgangsgivende til tjener hovedforløbet.
Du kan blive en dygtig kok, hvis:
- du er opfindsom
- du er god til at have overblik
- du kan lide at have travlt
- du er en god vært
- du er interesseret i tilberedning, anretning og servering af mad
CELF har haft besøg af Christian Wellendorf – der ved Bocuse D’or blev kåret, som verdens bedste kokkeassistent.
Han har undervist eleverne på fødevareuddannelsen. Se her filmen fra dagen.
Opbygning
Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af, om du kommer direkte fra grundskolen), samt et hovedforløb, der veksler mellem oplæringsperioder på en arbejdsplads, og skoleforløb.
Mere om uddannelsen
Grundfag:
- Dansk F/E/D
Valgfag:
- Matematik F/E/D
Erhvervsfag på fagretning:
- Arbejdspladskultur
- Lærepladssøgning
- Samfund og sundhed
- Arbejdsplanlægning og samarbejde
- Faglig dokumentation
- Faglig kommunikation
- Innovation
- Metodelære
Fag:
- Dansk E
- Naturfag E
- Uddannelsesspecifikke fag
Endvidere bliver du på grundforløbet undervist i følgende certifikater:
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
- Elementær brandbekæmpelse
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøverne afholdes i juni/juli og i december/januar op til skolestart.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene:
- Dansk E
- Naturfag E
- Uddannelsesspecifikke fag
Du skal desuden have bestået følgende certifikater:
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
- Elementær brandbekæmpelse
Med en kokkeuddannelse kan du få job i alt fra Michelin-restauranter til kantiner. Du finder typisk job i virksomheder, der er dynamiske, og hvor der er en vis gennemstrømning af personale. Inden for industriel levnedsmiddelproduktion er der også job for de kokkeuddannede. Branchen er international og mange kokke starter egen virksomhed. Hvis du vil læse videre kan det bl.a. være til serviceøkonom eller procesteknolog.
- Tjener
- Ernæringsassistent
- Bager & konditor
- Gourmetslagter
Startdatoer
20. januar 2025
11. august 2025
Hovedområde
Fødevarer, jordbrug og oplevelser
Fagretninger
Fødevarer
Mulige specialer
Gastronomassistent, Kok, Smørebrød og catering
Varighed
Fra 2 år – 4 år og 9 mdr.
Grundforløb/hovedforløb
Du kan tage hele uddannelsen på CELF
Adgangskrav
9./10. klasse (karakteren 02 i dansk og matematik)
Økonomi
SU og elevløn
Skoleoplæring
Der er mulighed for skoleoplæring på Gastronomen på ZBC i Slagelse.
EUX
Du kan læse uddannelsen som eux-forløb på grundforløbet.
_____________________________
CELF sponsorerer Bocuse d’Or
Bliv kontaktet
Udfyld formularen og du vil blive ringet op af en vejleder hurtigst muligt.